H2020: Pop-Machina: A Community Approach To Circular Collaborative Production

International research projects

Finished

Pop-Machina“ – tai 2019 m. startavęs ketverių metų trukmės projektas, finansuojamas ES pagal programą „Horizontas 2020”. „Horizontas 2020” yra didžiausia istorijoje ES mokslinių tyrimų ir inovacijų finansavimo programa. Ji turi tris prioritetines kryptis, viena jų – spręsti iššūkius, su kuriais susiduria visuomenė.

 

Įgyvendinant „Pop-Machina“ projektą, moksliniais atradimais, juos iš laboratorijos perkeliant į rinką, siekiama įveikti ir aplinkosauginius iššūkius. Projektas gimė iš idėjos parodyti, kad kuriantys gyventojai (angl. makers), burdamiesi į judėjimus, ir bendros gamybos (angl. collaborative production) modelis gali nuvesti šalis žiedinės ekonomikos link.

 

Ilgus metus ekonomikos augimas buvo skatinamas auginant vartojimą, tačiau tai grįžo bumerangu: „imti – gaminti – panaudoti – išmesti“ principas ėmė dusinti planetą atliekomis. Šiandien, kai klimato kaitos problema yra virtusi klimato krize, suprantama, kad būtent žiedinės ekonomikos principų taikymas yra išeitis iš susidariusios situacijos. Būtent žiedinės ekonomikos modelis apima įvairių produktų sąmoningą vartojimą, jų perdirbimą ir pakartotinį naudojimą. Dalis verslų jau pradeda taikytis prie žiedinės ekonomikos principų, tačiau esminį proveržį turi atnešti gyventojų sąmoningas gamybos ir vartojimo įpročių keitimas. To siekiama šiuo unikaliu projektu.

 

https://youtu.be/JOdCy5q6beE 

 

„Pop-Machina“ 10 milijonų eurų vertės projekte dalyvauja 23 partneriai iš 7 šalių, kurie ne tik atliks mokslinius tyrimus, bet ir kurs inovacijas įgyvendindami pilotinius projektus – skirtinguose Europos miestuose bus steigiamos žiedinės kūrybinės dirbtuvės (angl. circular fablabs). Pilotinius projektus planuojama įgyvendinti Belgijoje, Turkijoje, Lietuvoje, Graikijoje, Ispanijoje ir Nyderlanduose.

 

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto mokslininkai projekte atlieka vartotojų elgsenos tyrimus, kurių tikslas – išsiaiškinti, kaip paskatinti rinktis daiktus, kurie pagaminti pagal žiedinės ekonomikos principus. Lietuvoje mokslinių inovacijų dalį ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto mokslininkai įgyvendins, bendradarbiaudami su viena stipriausių elgsenos modeliavimo tyrimų grupe Europoje – KU Leuven universiteto Belgijoje grupe, vadovaujama prof. dr. Siegfried Dewitte.

 

Projekto biudžetas: 9,999,592 Eur
ISM biudžetas projekte: 315,000 Eur

ISM vaidmuo projekte: projekto partneris

Pagrindinė ISM mokslininkė projekte: prof. dr. Justina Gineikienė

 

Projekto partneriai

 

KU Leuven universitetas, Leuveno miestas, CREVIS, Salonikų miesto savivaldybė, Pirėjaus miesto savivaldybė, „Q-Plan International“, Makedonijos universitetas, Santanderio miesto taryba, Kantabrijos universitetas, Venlo miesto savivaldybė, Delfto technologijos universitetas, Stambulo Metropolijos savivaldybė, ISTAC, „Planet Turkey“, Koc universitetas, Kauno miesto savivaldybė, ISM vadybos ir ekonomikos universitetas, Kembridžo universitetas, CERTH informatikos ir telematikos institutas, „White Research“, „CommonLAWgic“, „Intrasoft International“, „IAAC Barcelona“.